ACLIMA WoolNet – Полеви Тест

ПЪРВИ СЛОЙ ДРЕХИ ЗА НАЙ-ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ

Започнахме да проявяваме интерес към този тип първи слой дрехи покрай статия на Andy Kirkpatrick – един от “шефовете” на зимния техничен алпинизъм през последните 20 и кусур години.

И въпреки, че Анди препоръчваше именно мрежесто термобельо като най-подходящо за работа в полярни условия, бяхме длъжни да се убедим сами. Нали по природа сме си скептици…

Гледайки WoolNet дрехите, вие със сигурност ще забележите невероятно широкия им спектър на приложение!
Извиращият от мрежичката сексапил ги прави подходящи, както за планина, така и за определени нощни заведения…
В резултат на това, първият ни слой дрехи за експедицията много бързо придоби наименованието “секси бельото” или “gay layer”-а, но както е модерно да се казва: само истинските мъже могат да носят розово и да не им пука…кхъм!

Ще се убедите, обаче, че въпреки провокиращия си вид, тези дрехи са невероятно практични!

Сега можете да пуснете “Right Said Fred – I’m Too Sexy” и да продължите с резулатите от полевия тест!

Ролята на първия слой дреха е да поддържа оптимален (т.е. адекватно сух и топъл спрямо средата на работа) микроклимат непосредствено до кожата на тялото. Съответно, основните задачи на такава дреха са да осигурява минимална изолация на тялото, да диша максимално и бързо да отвежда влагата към атмосферата или към другите слоеве в системата. Повечето дизайни в тази област приоритизират повече една от трите задачи, но трудно се справят и с трите.
Смеем да твърдим, че Aclima WoolNet серията изпълнява отлично и трите задачи, особено при активност с интензитет, вариращ в големи диапазони!

Принципа на работа при мрежата е, че малките ù клетки задържат въздуха непосредствено до тялото. Така при по-ниско тегло се постига по-голяма топлина. Отново поради мрежестата структура, по време на движение, почти цялата площ на дрехата играе ролята на отвор за вентилация и изпарение/трансфер на влагата.
Благодарение на всичко това, се изпълняват много добре целите на първия слой дрехи – поддържане на оптимален микроклимат непосредствено до тялото и бързо съхнене.
WoolNet серията дрехи са направени от 120г/м2 мериносова вълна, което ги поставя в категорията “много леко зимно термобельо”. По принцип вълната съхне по-бавно от синтетичните материи, но мрежестата структура помага и този недостатък да бъде елиминиран и превърнат във функция на продукта. Предимство на вълната е, че тя задържа миризми много по-малко, в сравнение със синтетичните продукти, което я прави подходяща за по-дълги пътувания и експедиции, при които няма връзка с цивилизацията.

Блузата е мрежа по цялата си повърхност, освен ръкавелите, които са плътни с цел увеличена топлина на китките. От плътна оплетка са също зоните, подлежащи на по-сериозна абразия – раменете и страничните платки по дължината на торса. От плътна вълна е и яката, която е с цип и е висока до брадата – върши отлична работа в по-студено време. Има усилвания и на лактите.
Клинът също е изцяло мрежа в голямата си площ като е усилен на коленете, седалището, чатала и маншоните на глезените.
Като цяло кройката е плътно по тялото – от критична важност за правилна работа на първия слой дрехи – и е направена с по-дълги ръкави и крачоли. Материятя е достатъчно разтеглива и добре разкроена, че да липсва набиране по крайниците при ходене.
При дамските варианти, плътна вълна покрива също цялата площ на раменете и бюста отпред до корема.
Знаем какво си мислите: “Пфу, язък!”…но това е положението, драги ми смехурковци…

Личи и фокусът на фирмата върху детайлите – всички шевове са плоски, което предотврятява протривания в по-деликатните зони на тялото.
Също така, материята е обработена от производителя с т.нар. Total Easy Care (TEC) – това елиминира сърбежа и намалява свиването при пране (откакто тестваме продукта все още не сме наблюдавали свиване при пране). Съвсем спокойно можете да перете WoolNet на 40 градуса при стандартна програма.

ПОЛЕВИ ТЕСТОВЕ

Aclima WoolNet най-добре се представя като част от системата ми за работа в планината през зимата и в преходните сезони.
Използвани през зимата като първи слой, WoolNet предоставят отлична терморегулация – при движение температурата ви е оптимална, а при статични пребивавания дрехата (ако въобще е потна – съхне бързо ) ви поддържа топли. Особено ми харесва да комбинирам клина и горнището като основа под зимните ми софтшел яке и панталон. Получава се система с перфектна терморегулация, позволяваща работа в широк диапазон условия без да се налага употребата на допълнителни слоеве.

Това обаче е относително класическа употреба.
Малко по-интересно е за мен, как при есенна работа, използвайки WoolNet дреха, можете да спестите тегло или да увеличите топлината на системата си в динамични условия при минимално увеличение обема и теглото на багажа.
Това, което лично аз правя е да нося woolnet и тънко всесезонно вълнено терморебельо. Комбинирайки тези два тънки и леки слоя, получавам ефекта от носене на термобельо + лек флийс, но без въобще да нося флийса.
Другото предимство на тази система е, че можете да ползвате всеки от тънките слоеве и поотделно, постигайки още по-голяма гъвкавост спрямо вашата специфична активност.
По този начин прекарах 15 дни в Патагония миналия Март, а по време на експедицията ни по ледената шапка след това, отново работех през цялото време облечен в два слоя – Woolnet и комбинезон Aclima Warmwool overall (200g/m2 вълна). Единствено за по-студените (под -5 градуса Целзий) сутрини и вечери добавях софтшел яке (Rab Upslope Jacket) към системата.

Комбинацията от WoolNet и лека ветровка или лек софтшел е още по-гъвкава и позволява употреба дори в летните месеци (тествано за 6 дни през Август в Пирин). Тази комбинация също така е много подходящ вариант за динамиката на скалното катерене през есента при по-хладно време в ниските масиви.
Едниствената модификация, която направих на дрехата е да добавя прусече на ципа на яката, за по-лесна работа с ръкавици през зимата.

Когато ви очакват приключения с разнообразни дейности, вариращи от големи натоварвания по склоновете, до напълно статични периоди на изчакване, когато непрестанно променяте скоростта и трудността на движение – именно тогава WoolNet дрехите ще бъдат вашия най-добър приятел. Ще ви поддържат топли, когато сте на едно място и ще регулират прекрасно температурата ви, когато сте в движение.

Ако първият слой дрехи е боец, отговорен за най-важната задача – поддържане на отличен микроклимат, непосредствено до тялото – то ACLIMA WoolNet дрехите се справят като за цял взвод!

ПРЕДИМСТВА:
– висока топлина за по-малко тегло
– отлична вентилация
– много добри качества, когато се ползва като част от система.
– добра висока яка на врата
– усилване на лактите
– разтегателна материя
– добра топлина при мокра дреха
– съхне бързо

НЕДОСТАТЪЦИ:
– мрежата, разбираемо, не е от най-силните и устойчиви на абразия материи
– не е подходящо за външен/единствен слой при дейности с голямо абразивно въздействие (напр. лятно катерене / алпинизъм )

Материали: 120g/m2 меринисова вълна
Тегло:
– Блуза:
286g
– Клин:
193g
Период на употреба:
 Февруари 2017 – Ноември 2017
Тестови локации: Витоша, Пирин, Патагония (трекинг под масивите около Ел Чалтен), Южна патагонска ледена шапка, Лакатник;
Тестови дейности: Трекинг, зимно и лятно планинско водене, експедиция в полярен стил, катерене, алпинизъм, ежедневно колоездене, скайдайвинг, скоростни тренировки с голямо съпротивление (25-30кг товар)
Дни на терен: 40+

В България можете да намерите WoolNet дрехите, а и всички останали продукти на ACLIMA при нашите приятели от магазин SKISHARKI, които щедро предоставиха пълни комплекти за експедицията ни през Април 2017.
Особено интересни са новите дамски и мъжки модели от WoolNet Hiking серията, която е с преработен дизайн и кройката им е една идея по-топла.

Хареса ли ви статията? Или може би експедицията ни ви вдъхновява?
Ние вече активно се подготвяме за BIG ICE 2018 и всяка помощ ни е от огромна полза!
Можете да споделите с приятели или да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки през този бутон. ^_^

TeaCup_Button

БЛАГОДАРЯ!